Biokaasubussiliikenne Helsingissä ja Vantaalla 2017

24.03.2017 15:27

Suomen ensimmäiset biokaasubussit otettiin käyttöön pääkaupunkiseudun liikenteessä vuonna 2012, ja heti kahdessa kaupungissa, sillä liikennöinti alkoi Helsingin ja Vantaan välisellä linjalla 615 (kuva alla). Vaikka Helsingissä käytettiin biokaasua monenlaisissa autoissa jo 1940-luvulla, busseja ei silloin ollut mukana. Biokaasun lähde on kuitenkin sama kuin 1940-luvulla. Se on peräisin pääkaupunkiseudun asukkaiden WC-jätteestä, joka jalostetaan ajoneuvoihin sopivaksi 140-oktaaniseksi polttoaineeksi Espoossa sijaitsevassa jätevedenpuhdistamossa (1940-luvulla biokaasu valmistettiin kahdessa Helsingin jätevedenpuhdistamossa). 

Pääkaupunkiseudulla oli vuonna 2012 valmiina biokaasun käyttöön sopivia busseja, sillä maakaasua oli käytetty bussiliikenteessä jo vuodesta 1996 alkaen. Biokaasun käyttöönottoa ei kuitenkaan toteutettu vaihtamalla maakaasu kokonaan biokaasuun (vaikka biokaasun saatavuus olisi sen sallinut), vaan siirtämällä pieni osa metaanibussien liikennöimistä linjoista biokaasukäyttöisiksi ja liikennöiden loput linjat edelleen maakaasulla. Vuosien varrella biokaasun osuus metaanin kulutuksesta on merkittävästi noussut, mutta edelleenkin osa busseista kulkee maakaasulla.

Ympäristötietoisen asiakkaan kannalta tämä on kuitenkin parempi tapa kuin biokaasun ja maakaasun sekoitusten käyttö, sillä asiakas voi niin halutessaan valita biokaasulinjan ja siten 100 % uusiutuvan liikenne-energian. Vuonna 2017 biokaasubussit liikennöivät seuraavilla linjoilla Helsingissä ja Vantaalla:

 

Biokaasulinjoja operoi Helsingin Bussiliikenne Oy MAN Lion's City -merkkisillä busseilla, joita on käytössä 19 kpl.

 

Lisätietoja: