Earth Hour: millä kävelet?

28.03.2015 09:51

Harkitse millä kävelet!

Tänään vietetään globaalia Earh Hour -ilmastotapahtumaa ja tällä kertaa ruoan ilmastovaikutus on yksi teemoista. Se liittyy tämän liikennettä käsittelevän palvelimen teemaan, koska kävelyn ja muun lihasvoimaliikenteen ympäristövaikutuksia voidaan tarkastella samalla lailla kuin motorisoidun liikenteen. Asia sisältyi Vaasan yliopistossa 16.-19.3. järjestettyyn kansainväliseen Energy Week 2015 -tapahtumaan, jossa Ari Lampinen vertaili liikenteen käyttövoimien ympäristövaikutuksia. Tavanomaiseen motorisoidun liikenteen vertailuun oli liitetty mukaan kävely (ks. kuva alla).

Kuvassa on esitetty keskikokoisen henkilöauton elinkaaren kasvihuonekaasupäästöt, ns. well-to-wheel-päästöt, grammoina ajokilometriltä sekä elinkaaren energiankulutus megajouleina 100 km kohti EU-komission analyysin tuloksien mukaisesti, mutta yksinkertaistaen. Mukaan on lisätty kävely kahdella erilaisella ruoalla, jotka on valittu englantilaisen Tesco-supermarketin valikoimasta. Tesco antaa tiedot tuotteidensa hiilijalanjäljistä, joten niiden perusteella voidaan laskea yllä olevan kuvan mukaiset tulokset. Kasvisruoka kuvassa tarkoittaa luomuporkkanoita raakana syötynä ja pihviruoka tarkoittaa säilykekinkkua. Koska Tesco hyödyntää kuljetuksissaan kaatopaikkakaasukäyttöisiä kuorma-autoja elinkaaren kasvihuonekaasupäästöt ovat pienemmät kuin muilla supermarketeilla.

Nämä ääripään esimerkit kertovat, että ruokien elinkaaren ympäristövaikutukset vaihtelevat erittäin paljon, enemmän kuin autoissa käytettävien biopolttoaineiden ympäristövaikutukset. Esimerkit kertovat myös, että kävely voi olla enemmän ympäristöä kuormittavaa kuin autolla ajo, mikäli ruokavalio painottuu elinkaaressa runsaasti fossiilienergiaa kuluttaviin ja paljon peltopäästöjä aiheuttaviin ruokalajeihin.

 

Linkki: WWF:n Earth Hour -sivut.