Nouseeko Thaimaa maailman ykköseksi?

05.01.2015 10:54

Thaimaassa on tavoitteena nostaa liikennebiokaasun kulutus 6 TWh:iin viimeistään vuonna 2021. Se saattaa riittää nostamaan Thaimaa liikennebiokaasun kulutuksessa maailman ykköseksi, mutta se riippuu muiden maiden kehityksestä. Ruotsi on ollut maailman ykkönen jo yli 20 vuotta ja kulutus siellä todennäköisesti ylitti ensi kertaa 1 TWh:n rajan vuonna 2014 (tilastot eivät vielä ole saatavissa). Jalostetun biokaasun tuotannossa Saksa on ylittänyt 8 TWh:n rajan, joten sillä mittarilla Thaimaa ei ykköseksi yllä. Mutta Thaimaassa kaikki jalostettu biokaasu käytetään liikenteessä. Vuonna 2013 kulutus oli samaa luokkaa kuin Suomessa.

 

Thaimaa on jo pitkälle kehittynyt metaanin liikennekäytössä, vaikkakin se tähän asti on valtaosin käyttänyt maakaasua. Thaimaassa kulutetaan metaania liikenteessä kuudenneksi eniten maailmassa, enemmän kuin yhdessäkään Euroopan maassa (tilastot huhtikuulta 2014). Thaimaa on maailman 10. metaaniajoneuvojen lukumäärällä (448.000) mitattuna: näistä 53.000 on kuorma-autoja ja 13.000 linja-autoja, joten valtaosa metaanista kuluu raskaassa liikenteessä (Euroopan maista vain Italiassa on metaaniajoneuvoja enemmän). Thaimaassa on 492 metaanin tankkausasemaa, 12. eniten maailmassa (Euroopan maista vain Italiassa ja Saksassa on enemmän tankkauspaikkoja). Näistä 466 on julkisia.

 

Suomi voi ottaa eniten mallia Thaimaasta liikennebiokaasun kuljetuksessa. Thaimaan 492 metaaniasemasta 355:lle metaani kuljetetaan paineistettuna maanteitse eli ne ovat ns. tytärasemia. Kaikki liikennebiokaasu kuljetetaan tankkausasemille maanteitse. Thaimaa on tytärasemien hyödyntämisessä maailman ykkönen.

Suomessa kaasuverkko kattaa vain pienen osan maasta, joten tytärasemien hyödyntäminen on oleellista biokaasun tankkausasemaverkon kehittymisessä. Ruotsissa vain 20 % biokaasusta kuljetetaan kansallisen kaasuverkon kautta. Valtaosa kuljetetaan maanteitse tai paikallisten biokaasuverkkojen kautta. Niin on pakko toimia Suomessakin, jotta biokaasuasemat saadaan kaikkien ulottuville. Tytärasemien käyttö suunnitellaan aloitettavaksi Suomessa vuoden 2015 aikana. Koska Ruotsi aloitti sen jo 20 vuotta sitten, kaikki tarvittava teknologia on jo kauan ollut kaupallisesti saatavilla.