Raju liikennebiokaasun tuotantokapasiteetin kasvu heinäkuussa

06.08.2014 08:59

Heinäkuussa koettiin ennennäkemättömän voimakas liikennebiokaasun tuotantokapasiteetin kasvu, kun 3 uutta jalostamoa 2,5-kertaisti Suomen tuotantokapasiteetin. Suomen kaupallisten biokaasujalostamoiden (liikennebiokaasun tuotantolaitosten) määrä nousi heinäkuussa kuudesta yhdeksään. Uudet jalostamot rakennettiin Uudenkaarlepyyn Jepualle, Lahteen ja Laukaan Leppävedelle.

Näistä Jepuan jalostamo on Suomen ensimmäinen, jossa on toteutettu CBG-konttien täyttöjärjestelmä. Sen avulla biokaasu voidaan kuljettaa maanteitse kuorma-autoilla hyvinkin etäällä sijaitseville tankkauspaikoille. Ruotsissa tämä teknologia on yleistä ja käytössä 400 km kuljetusmatkoihin asti. Se tarkoittaa, että Jepuan laitoksesta voitaisiin saada polttoainetta tankkausasemille esimerkiksi Kokkolaan (etäisyys 60 km), Seinäjoelle (etäisyys 80 km), Ouluun (etäisyys 260 km), Poriin (etäisyys 260 km), Kuopioon (etäisyys 340 km) ja Kemiin (etäisyys 360 km). Ensimmäinen ns. satelliittiasema on suunnitteilla Pietarsaareen (etäisyys 35 km). Muista Suomen jalostamoista biokaasu siirretään tankkauspaikoille joko paikallisen biokaasuputken tai kansallisen kaasuverkon kautta.

Ottaen huomioon Joutsassa keväällä käynnistynyt jalostamo, biokaasun jalostuskapasiteetti lähes 3-kertaistui 4 kuukaudessa. Kapasiteetti riittää nyt 10.000 henkilöauton polttoainetarpeisiin. Lahden uusi jalostamo riittäisi koko Lahden seudun bussiliikenteen tarpeisiin.

 

Lisätietoja: