Uusiutuvan metaanin liikennekäyttö

Tämä sivusto kertoo uusiutuvan metaanin (UE-metaanin) liikennekäytöstä. Biokaasu on jo nyt yli 2 miljoonan suomalaisen saatavissa oleva kestävä uusiutuva liikenteen käyttövoima, ja kattavuus laajenee koko ajan. Länsi-Euroopassa sitä voi tankata jo yli 1000 asemalta. Biokaasu on tällä hetkellä Suomessa ainut tankattavissa oleva UE-metaanilaji, mutta Länsi-Euroopassa on tarjolla muitakin, esimerkiksi tuulimetaania ja synteettistä biokaasua.

Kaikilla sähkön kuluttajilla on vuodesta 1998 alkaen ollut mahdollisuus valita käyttämänsä sähkön alkuperä, ja monet ovat siirtyneet uusiutuvaan sähköön. Se tehdään valitsemalla yksi tai useampi uusiutuvan energian lähde, mutta ei koskaan sekoitusta fossiilisähkön tai ydinvoiman kanssa. Liikenne-energian kulutuksessa samoilta kuluttajilta voi odottaa samaa, eli edellytyksenä on 100 % uusiutuvuus. Siksi sekoitukset fossiilisten kanssa (kuten CBG80, jossa on 80 % biokaasua ja loput maakaasua) eivät kelpaa. Biokaasu on uusiutuva liikenteen käyttövoima, jota on 100 %:na saatavissa julkisilla tankkausasemilla jo 12 maakunnassa Suomessa.

Nykyään UE-metaania käytetään ajoneuvoissa joko paineistettuna tai nesteytettynä. CBG100 tarkoittaa 100 % paineistettua biokaasua (Compressed BioGas 100) ja LBG100 (Liquefied BioGas 100) tarkoittaa 100 % nesteytettyä biokaasua. Näillä sivuilla käsitellään myös muita UE-metaanilajeja (kuva yllä), jotka oletuksena voidaan myös merkitä CBG- ja LBG-tunnuksin. Toistaiseksi Suomessa on käytetty vain biokaasua, josta syystä siitä puhutaan näillä sivuilla selvästi eniten, mutta muut UE-metaanilajit ovat tulossa.

Kaikki Suomen biokaasukäyttöiset henkilöautot ja kevyet pakettiautot pystyvät hyödyntämään myös bensiiniä. Biokaasuautoilla siis on valittavanaan enemmän tankkauspaikkoja kuin bensiini- ja dieselautoilla. Bifuel-biokaasuautot pystyvät tankkaamaan biokaasu-, maakaasu- ja bensiiniasemilta. Trifuel-biokaasuautot pystyvät niiden lisäksi tankkaamaan myös etanoliasemilta (E85).  Liikennebiokaasua voi hyödyntää oman auton lisäksi monenlaisten palveluiden kautta.  Näihin mahdollisuuksiin tutustumisen voi aloittaa esimerkiksi Liikennebiokaasun käyttäjän oppaan avulla.

Päästöt ovat biokaasulla erittäin paljon alemmat kuin bensiinillä ja dieselillä. Biokaasu on halvin kuluttajien saatavissa oleva uusiutuva liikennepolttoaine, ja monet biokaasuautot ovat halvempia kuin vastaavat dieselautot. Kokonaiskustannuksiltaan biokaasuautoilu on edullisempaa kuin bensiini- ja dieselautoilu.

Muilta ominaisuuksiltaan biokaasuautot vastaavat tavallisia bensiini- ja dieselautoja. Osa autonvalmistajista hyödyntää biokaasun korkeaa oktaanilukua (130-150), jolloin auton suorituskyky on biokaasulla parempi kuin bensiinillä.

Suomen tankkausasemaverkoston kartta, uusiutuvan metaanin liikennekäyttöä koskevia julkaisuja, uutisia ja muuta materiaalia on saatavissa klikkaamalla asianomaisia painikkeita sivun yläosassa. Tankkausasemakartalle pääsee myös tankkausasemaikonia klikkaamalla tällä ja muilla sivuilla.