2-kerroksiset CBG-bussit sarjatuotantoon

12.06.2017 09:42

Kaksikerroksiset biokaasubussit pääsivät sarjatuotantoon Nottinghamin kaupungin 53 bussin tilauksen ansiosta. Ensimmäiset 30 bussia aloittivat liikennöinnin Nottinghamin kaupunkibusseina toukokuun lopussa. Loput 23 tilattua bussia on valmistuksessa ja tulevat liikenteeseen myöhemmin.

Bussimalli on Scania ADL Enviro400 CBG, joka on skotlantilaisen ADL:n Scanian alustalle valmistama 2-kerroksinen kaupunkibussi. Se pääsi piensarjatuotantoon vuonna 2016, kun Readingin kaupunki otti 5 sellaista kokeiltavaksi kaupunkibussikäytössä. Readingin kaupungin hyvät kokemukset johtivat Nottinghamin kaupungin suurtilaukseen. Tässä 11,46 metriä pitkässä bussissa on 73 matkustajapaikkaa. ADL laajensi valikoimaa tänä vuonna toisella korimallilla Scania ADL Enviro400 City CBG. Nyt saatavissa on (myös Suomeen) 2 korimallia ja useampia pituuksia välillä 10,5-11,5 metriä. Istumapaikkojen määrä vaihtelee välillä 70-90.

Sekä Readingissä että Nottinghamissa näihin busseihin tankataan vain 100 % biokaasua, joka on peräisin jätevedenpuhdistamoiden biokaasureaktoreista tai kiinteää biojätettä käsittelevistä biokaasureaktoreista.

---------------------------

Readingin ja Nottinghamin kaupunkien toimenpiteet ovat osa laajempaa kehityskulkua Englannissa. Englanti ohitti Ruotsin vuonna 2015 biokaasujalostamoiden lukumäärässä nousten sillä mittarilla Euroopan kakkoseksi Saksan jälkeen. Vuonna 2016 Englanti ohitti Hollannin jalostetun biokaasun tuotannon nousten sillä mittarilla Euroopan kolmoseksi Saksan ja Ruotsin jälkeen. Englanti on Euroopan kolmas maa, joka ylitti 1 TWh:n rajan jalostetun biokaasun vuosituotannossa. Liikennebiokaasu Englannissa on peräisin sekä biokaasureaktoreista että kaatopaikkakaasusta ja sitä käytetään ajoneuvoissa sekä paineistettuna (CBG) että nesteytettynä (LBG). Englannin tankkausasemaverkosta löytyy sekä CBG-, LCBG- että LBG-asemia, mutta suurin osa niistä on yksityisiä. Raskaiden autojen osuus liikennebiokaasun kulutuksesta on Englannissa maailman korkein, yli 99 %. Kaksikerrosbussien käyttöönotto sopii hyvin tähän kehityspolkuun.