Biokaasuautomarkkinat 2015: Skoda G-Tec ja Saab Trifuel uudet tähtimallit Suomessa

20.03.2015 14:54

Skoda Octavia G-Tec ja Saab 9-3 Trifuel ovat Suomen biokaasuautokannan uudet tähdet

Suomen biokaasukäyttöisten henkilöautojen kanta koostuu yli 30 automerkin yli 100 eri mallista, jotka edustavat kaikkia autoluokkia miniautoista raskaisiin tila-autoihin. Suosituin malli on VW Passat Ecofuel, joka on toiminut markkinajohtajana usean vuoden ajan. Viime vuonna Suomen markkinoille tullut Skoda Octavia G-Tec (kuva alla vasemmalla) on noussut tänä vuonna Suomen eniten myydyksi CBG-automalliksi. Merkkimaahantuotujen uusien vuosimallin 2015 CBG-autojen valikoima on suuri, sillä tarjolla on alamallit mukaanlaskien yhteensä 44 erilaista autoa. Halvimmillaan uuden tehdasvalmisteisen merkkimaahantuodun CBG-auton saa nyt 14.000 eurolla (Seat Mii Ecofuel), kun aiemmin halvin on ollut Fiat Punto Natural Power (19.000 euroa; valitettavasti maahantuoja ylihinnoitteli sen, eikä se enää ole Suomen mallistossa).

Mutta käytettyjen tehdasvalmisteisten mallien tarjonta on vielä paljon laajempi. Mäntsäläläinen autoliike Keijo Lehtonen Oy teki tänä vuonna aivan erityisen maineteon tuomalla Suomen markkinoille ensimmäisen trifuel-auton Saab 9-3 Trifuel (kuva alla oikealla). Tähän asti kaikki Suomen biokaasun käyttöön pystyvät henkilöautot ja kevyet pakettiautot ovat olleet bifuel-autoja, jotka kykenevät hyödyntämään myös bensiiniä. Saab 9-3 Trifuel on ensimmäinen Suomen autokantaan tullut trifuel-auto, joka pystyy näiden lisäksi myös etanolin (E85) käyttöön. Sellaisen auton omistajan ei tarvitse valita CBG100:n ja E85:n välillä, vaan voi käyttää molempia.

Kaikkein suurin mallistovalikoima on saatavissa konvertoinnin kautta, sillä useimpiin automalleihin voidaan sisällyttää biokaasun käyttömahdollisuus jälkiasennuksena.

Suomen biokaasuautomalliston uusi markkinajohtaja

Skoda Octavia on tänä vuonna noussut Suomen eniten myydyksi biokaasuautomalliksi ohi muutaman vuoden ajan kärjessä olleen VW Passatin. Skoda Octaviasta on tarjolla useita metaaniversioita ja myös useita bensiini- ja dieselversioita. Niistä lähinnä toisiaan vastaavia vertaillaan taulukossa alla. Ympäristövaikutuksiltaan biokaasumalli tarjoaa ylivoimaiset edut, mutta se on myös taloudellisesti edullisin vaihtoehto. Lisäksi biokaasumalli tarjoaa teknisiä ja käytettävyysetuja bensiini- ja dieselmalleihin verrattuna. Tankkauspaikkoja on tarjolla enemmän, sillä 1800 bensiiniaseman lisäksi käytettävissä on 24 julkista CBG-asemaa ja 1 julkinen CNG-asema.

 

Skoda Octavia CBG100
(+CNG+bensiini)
Bensiini Diesel
Malli 1.4 TSI G-TEC 1.4 TSI 1.6 TDI
Tyyppi MGV: Bifuel-CMG/bensiini Monofuel-bensiini Monofuel-diesel
CO2eq [g/km]
(KHK-elinkaaripäästöt)
8
(CBG+bensiini)
168 123
CO2 [g/km]
(piipunpääpäästöt)
3,3
(CBG+bensiini)
121 85
NOx [mg/km] 10 30 120
HC [mg/km] 30 50 30
NMHC [mg/km] 6 40 27
CO [mg/km] 180 630 210
PM [mg/km] 0,00 0,04 0,03
Raakaöljyn kulutus
[MJ/100 km]
5
(CBG+bensiini)
200 130
Polttoaineen alkuperä WC-jäte ja muu kunnallinen biojäte Raakaöljy Raakaöljy
Hinta 26.160 € 25.227 € 26.647 €
Vuosikustannukset
(energia+verot/18.000 km)
1084 €
 
1376 € 1183 €
Tankkauspaikkoja Suomessa 1825 (24+1+1800) 1800 1800
Polttoaineen oktaaniluku 130-150 95-98 -
Polttoaineen kylmäkestävyys -160 C -60 C -35 C

 

Alla olevassa taulukossa on vielä vertailu biokaasumallin tuottamista ympäristö- ja talouseduista verrattuna bensiini- ja dieselmalliin. Mikäli biokaasun (CBG) sijaan käytetään maakaasua (CNG), monia ympäristöetuja menetetään: elinkaaren kasvihuonekaasupäästöt, piipunpään hiilidioksidipäästöt ja NMHC-päästöt nousevat dieselversion tasolle siirryttäessä biokaasusta maakaasuun. Mutta sillä ei ole vaikutusta NOx-, CO- ja PM-päästöihin. Talouden kannalta biokaasun ja maakaasun käytöllä on hyvin vähäinen ero. Halvin biokaasu on halvinta maakaasua edullisempaa, mutta yhdellä Suomen kahdeksasta liikennebiokaasun myyjistä biokaasun hinta on maakaasua korkeampi. Hintaerot ovat kuitenkin pienet. Polttoaineen laatu alenee hieman siirryttäessä CBG:stä CNG:hen, sillä oktaaniluku laskee tasolle 125-130. Sillä ei kuitenkaan ole käytännön merkitystä, koska tehdasvalmisteisia autoja ei ole optimoitu hyödyntämään biokaasun erityisen korkeaa oktaanilukua. Niin tehdään kilpa-autoissa ja haluttaessa lisäsäätöjen avulla myös turbolla varustetuissa muissa autoissa.

 

CBG-mallin vertailu bensiinimalliin dieselmalliin
KHK -95 % -93 %
CO2 -97 % -96 %
NOx -67 % -92 %
NMHC -85 % -78 %
CO -71 % -14 %
Raakaöljyn kulutus -98 % -96 %
Hankintahinta +597 € -487 €
Takaisinmaksuaika 2 v -0
Kokonaiskustannukset 10 v -2323 € -1477 €

 

Suomen biokaasuautomarkkinat (luokka M1: henkilöautot)

Skoda on Audin ja Seatin ohella yksi kolmesta automerkistä, jotka vuonna 2014 aloittivat biokaasuautojen maahantuonnin Suomeen.Vuonna 2014 Suomen biokaasuautomarkkinat kehittyivät myös siinä mielessä merkittävällä tavalla, että tarjolle tuli autoja myös kaikkein pienimpään luokkaan. Seat Mii Ecofuel on nyt Suomen halvin uusi tehdasvalmisteinen biokaasuautomalli: sen 14.000 euron myyntihinta alentaa biokaasuautoiluun siirtymisen kynnystä.

Nyt Suomen markkinoilla on valittavissa merkkimaahantuotuja biokaasukäyttöisiä henkilöautomalleja miniautoista aina raskaisiin tila-autoihin asti. Alamalleja on valittavana yhteensä 44 kpl:

  • Pienet autot (7 alamallia): VW Eco up!, Seat Mii Ecofuel, Skoda Citigo G-Tec
  • Keskikokoiset autot (24 alamallia): Audi A3 g-tron, MB B200 NGD, VW Golf TGI, VW Golf Variant TGI, Seat Leon TGI, Seat Leon St TGI, Skoda Octavia G-Tec, Skoda Octavia Combi G-Tec
  • Suuret autot (2 alamallia): Mercedes-Benz E200 NGT
  • Tila-autot (11 alamallia): Opel Combo Tour CNG, Opel Zafira Tourer XNT, MB Sprinter NGT, Iveco Daily Natural Power, VW Caddy Ecofuel, VW Caddy Maxi Ecofuel, VW Touran TGI

Vuonna 2015 Suomen biokaasuautomarkkinat kehittyvät edelleen painottuen keskikokoisiin autoihin, kuten Skoda Octavia, kun aiemmin Suomessa paino on ollut suurissa autoissa (ensin Volvon ja viime vuosina Volkswagen suuret mallit). 

Kaikki uudet merkkimaahantuodut mallivuoden 2015 henkilöautot Suomen markkinoilla ovat bifuel-autoja eli niihin käy sekä metaani (biokaasu tai maakaasu) että bensiini. Kahta lukuunottamatta näitä malleja ei edes valmisteta muilla polttoainejärjestelmillä (siis esimerkiksi monofuel tai trifuel). Poikkeukset ovat MB Sprinter ja Iveco Daily, joita on ulkomailta saatavissa myös monofuel-malleina ja niiden monofuel-versioita on pakettiautokäytössä (autoluokat N1 ja N2) Suomessakin. Ne soveltuisivat esimerkiksi minibussikäyttöön.

 

Ensimmäinen trifuel-auto Suomeen

Kaytettyjen autojen mallivalikoima on paljon suurempi kuin uusien merkkimaahantuotujen. Ne sisältävät myös paljon sellaisia merkkejä, joiden biokaasuversioita merkkimaahantuoja ei koskaan ole Suomessa myynyt. Mäntsäläläinen autoliike Autoliike Keijo Lehtonen Oy (www.kaasuautot.fi) on erikoistunut tälläisten maahantuontiin, mukaan lukien Subarun ja Saabin kaasumallit.

Aivan erityinen tapaus on Saab 9-3 Trifuel, jonka he tänä vuonna toivat Suomen markkinoille. Se on Suomen biokaasuautokannan ensimmäinen trifuel-malli eli se pystyy käyttämään myös etanolia (E85), kun bifuel-autot pystyvät hyödyntämään vain biokaasua, maakaasua ja bensiiniä. Tämä teknologia on periaatteessa erittäin merkittävä: se osoittaa, että ei ole tarvetta valita joko biokaasua tai etanolia, vaan voi valita molemmat. Lisäksi tämä Saabin malli on kaikista maailman tehdasvalmisteisista biokaasuautoista toteutettu parhaiten hyödyntämään biokaasun korkea moottoritekninen laatu (oktaaniluku yli 130). Kun napista painamalla siirrytään bensiinistä biokaasuun teho nousee 30 hevosvoimaa ja vääntö 40 Nm. Valitettavasti muut autonvalmistajat eivät ole toistaiseksi toteuttaneet vastaavaa. Vielä valitettavampaa on, että uusina näitä Saabeja ei enää saa. Ne ehdittiin saada valmistukseen juuri ennen Saabin ajautumista konkurssiin, joten niitä valmistettiin vain pieni määrä. Saabin uusi omistaja ei toistaiseksi ole ottanut niitä uudestaan tuotantoon.