CBG100-asema Hämeenlinnaan

28.06.2017 15:04

Hämeenlinnassa on avattu julkinen tankkausasema CBG100 Hämeenlinna. Se on Gasumin 19. biokaasuasema ja yrityksen ensimmäinen uusi biokaasuasema lähes kolmeen vuoteen:  edellisen Gasum avasi elokuussa 2014 Tampereella . Tämä Tampereen toinen asema oli aikanaan Suomen 22. ja uusi Hämeenlinnan asema on Suomen 27. julkinen biokaasuasema. Niiden välissä 4 muuta operaattoria on avannut CBG100-aseman Suomen asemaverkoston täydennykseksi.

Hämeenlinna oli Suomen biokaasuasemaverkon  kattavuuden  kannalta ylivoimaisesti tärkein kansallisen kaasuverkon alueen jäljellä olevista asemien sijoituspaikoista kahdesta syystä:

  1. Hämeenlinna on selvästi suurin kansallisen kaasuverkon varrella olevista kunnista (väkiluvultaan 14. suurin kunta Suomessa), joka ei vielä ollut biokaasuasemaverkon kattavuusalueella. Samalla Suomen 14. suurimmalle kaupunkialueelle tuli ensimmäinen asema, ja Kanta-Hämeestä tuli 4. maakunta, jossa julkisia CBG-asemia löytyy kaikilta kaupunkialueilta (aiemmin Riihimäki 2011 ja Forssa 2013).
  2. Hämeenlinnan asema katkaisee selvästi pisimmän biokaasuasemien välisen matkan kaasuverkon alueen valtateillä. Ennen Hämeenlinnan asemaa etäisyys 3-tiellä oli 110 km (CBG100 Riihimäki - CBG100 Lempäälä). Nyt missään kaasuverkon alueella olevalla valtatiellä ei enää ole yli 100 km etäisyyksiä julkisten biokaasuasemien välillä. Hämeenlinnan asema sijoittuu lisäksi valtatielle 10 parantaen biokaasuliikennettä sen kautta, ja se on ensimmäinen asema kantatiellä 57.

 

Hämeenlinnan biokaasuasemalta tankattava kaasu on kokonaan jäteperäistä. Se siirretään kansallisen kaasuverkon kautta neljästä biokaasujalostamosta, joihin tuleva biokaasu on mädätetty kiinteästä jätteestä ja jätevedestä kolmessa Gasumin omistamassa jalostamossa (Riihimäellä, Lahdessa ja Espoossa) sekä Kouvolan Veden omistamassa jalostamossa (Kouvolassa).