Ekoauton valintaopas julkaistu

11.01.2018 14:21

Vuosi sitten julkaistu ekoauton valintaopas on uudistettu. Uusi opas "Ekoauton valintaopas 2018: yksityiskäyttöön hankittavat uudet henkilöautot" on huomattavasti yksinkertaisempi kuin vuosi sitten julkaistu johtuen varsinkin markkinoiden kehityksestä.

Suomen markkinat ovat kehittyneet vuoden sisällä merkittävästi. Nyt suomalaisia kuluttajia hemmotellaan ympäristölaadullisesti parhailla UE-sähkön (sekä sähköautojen että ladattavien hybridien osalta) ja UE-metaanin käyttöön kykenevillä henkilöautomalleilla, joita koskaan on Suomeen merkkimaahantuotu. Myös kaikista autoluokista on nyt saatavilla parhaat ekoautomallit, joita koskaan on Suomen merkkimaahantuojien listoilla esiintynyt. Tästä erittäin myönteisestä kehityksestä johtuen uudistetussa ekoauton valintaoppaassa ei enää ole mukana Länsi-Euroopasta erillismaahantuotavia malleja. Vaikka ne tuovat lisää vaihtoehtoja, ne eivät ympäristölaadullisesti paranna Suomen merkkimaahantuodun malliston tasoa.

Uusi opas sisältää nyt merkkimaahantuontimallistossa Suomessa olevat ekoautotason ympäristölaatukriteerit täyttävät M1-luokan ajoneuvot eli henkilöautot suunnattuna nimenomaisesti yksityiskäyttöön autoja hankkiville. Ammattikäyttöön hankittaessa sen verran moni asia täytyy tarkastella toisin, että sitä ei yksinkertaisuuden pyrkimyksen vuoksi ole tähän oppaaseen sisällytetty.

Oppaaseen sisällytetyt 28 ekoautomallia edustavat 6 autoluokassa 11 automerkin (Audi, BMW, Hyundai, Kia, Nissan, Opel, Renault, Seat, Skoda, Smart, VW) tuotteita. Mukana on kolmea puhdasta UE-käyttövoimateknologiaa edustavia henkilöautomalleja: sähköautot (BEV), ladattavat hybridit (PHEV) ja metaaniautot (MGV).

Vuonna 2017 ajoneuvoluokan M1 ekoautoja rekisteröitiin Suomessa 1730 kpl. Suosituin ekoauton ostajan teknologiavalinta oli metaaniauto 76 % osuudella. Toiseksi eniten valittiin sähköautoja, joiden osuus oli 21 %. Ladattavan hybridin valitsi 3 % ekoauton hankkijoista.

 

Ekoauton valintaopas 2018:  yksityiskäyttöön hankittavat uudet henkilöautot

Lue lisää: https://www.cbg100.net/products/ekoauton-valintaopas-2018