Savoon 1. biokaasuasema

09.06.2017 10:26

Mikkelin, Etelä-Savon, Savon ja Itä-Suomen ensimmäinen julkinen biokaasuasema avattu

Biohauki Oy avasi Mikkelin Haukivuoressa biokaasulaitoksensa yhteydessä sijaitsevan tankkausaseman julkiseen käyttöön. Se on Mikkelin, Etelä-Savon, Savon ja koko Itä-Suomen ensimmäinen julkinen CBG100-asema, joten se lisäsi erityisen merkittävästi biokaasuasemaverkon kattavuutta Suomessa:

  • Itä-Suomesta tuli Suomen 4. alue, josta löytyy julkisia CBG100-asemia. Aiemmin tähän tilanteeseen pääsivät Sisä-Suomi (2004), Etelä-Suomi (2011) ja Länsi-Suomi (2014). Lisäksi Pohjois-Suomessa on ollut yksityisiä CBG100-asemia vuodesta 2012. Suomen 8 alueesta enää 3 on kokonaan ilman CBG-asemia (Lappi, Lounais-Suomi ja Ahvenanmaa).
  • Etelä-Savosta tuli 9. maakunta, jonka alueella on julkisia CBG100-asemia. Toistaiseksi 10 maakunnan alueelta julkisia CBG100-asemia ei löydy, mutta niistä kahden alueella on yksityisiä asemia. Siten vielä 8 maakuntaa on kokonaan ilman CBG-infrastruktuuria.
  • Mikkelistä (väkiluvultaan Suomen 18. suurin kaupunki) tuli 8. TOP20-kaupunki, jonka alueella on julkinen biokaasuasema ja 11. TOP20-kaupunki, joka on julkisen CBG-asemaverkon kattavuusalueella.
  • Haukivuoren asema toi ensimmäisen aseman kantatielle 72 (Mikkeli-Suonenjoki). Siitä tuli 9. kantatie, jonka varrella on julkisia CBG-asemia.
  • Haukivuoren aseman etäisyys Pohjois-Savon rajalta on 60 km ja Varkaudesta (Itä-Suomen 5. suurin kaupunkialue) 75 km. Siten se helpottaa biokaasuautoliikennettä myös Pohjois-Savon maakunnassa, josta omia asemia ei löydy. Mutta Mikkeliä ja Varkautta lukuun ottamatta Itä-Suomen kaupunkialueilta (Kuopio, Joensuu, Savonlinna, Iisalmi) on edelleen hyvin pitkä matka lähimmälle tankkausasemalle.

 

Haukivuoren asema on 26. julkinen CBG100-asema ja 27. julkinen biokaasua myyvä tankkausasema Suomessa. Kaikki Suomen biokaasuasemat tarjoavat erittäin korkean ympäristölaadun polttoainetta, mutta uusi asema on yksi neljästä asemasta, jonka myyntituote sijoittuu jopa biokaasuasemien joukossa kaikkein korkeimpaan laatuluokkaan.

Asemalla tankattava kaasu valmistetaan vieressä sijaitsevassa biokaasulaitoksessa maatalouden ja elintarviketeollisuuden jätteistä. Se jalostetaan BioGTS:n valmistamassa PSA-teknologiaan perustuvassa jalostamossa, joka nosti liikennebiokaasun tuotantolaitosten lukumäärän Suomessa 13:een.

 

 

 

Lisätietoja: