Kauhajoelle CBG100-asema

21.08.2017 07:36

Päivitys 10.12.2018: Kauhajoen jalostamon toimimattomuuden vuoksi tankkausasema suljettiin joulukuussa toistaiseksi. Se avataan uudelleen muutostöiden jälkeen. Uudelleenavaamisen ajankohta ei vielä ole tiedossa.

 

Kauhajoella avattiin Etelä-Pohjanmaan maakunnan ensimmäinen julkinen biokaasuasema (CBG100 Kauhajoki). Tämä Suupohjan ammatti-instituutin asema toimi jonkin aikaa yksityisesti, mutta liittyi nyt Suomen julkisten biokaasuasemien verkostoon. Se on ensimmäinen oppilaitoksessa sijaitseva julkinen tankkausasema ja yhteensä toinen oppilaitokseen rakennettu asema Suomessa. Yhdessä aiemmin käynnistyneen biokaasulaitoksen ja nyt tuotantokäyttöön saadun biokaasujalostamon kanssa sillä on myös koulutuksellinen funktio. Kaasu on peräisin monenlaisista maatalouden resursseista, joita maatalousoppilaitoksessa tuotetaan.

Paikallisen merkityksen lisäksi Kauhajoen asema on erittäin tärkeä Suomen asemaverkon kattavuuden kannalta. Etelä-Pohjanmaa liittyi 11. maakuntana niiden maakuntien joukkoon, joiden alueella julkisia biokaasuasemia on tarjolla. Ja se toi ensimmäisen tankkauspaikan kahdelle kantatielle (44 ja 67). Sijaintinsa johdosta se edesauttaa biokaasuautoilua myös Pohjanmaalla, Pirkanmaalla ja Satakunnassa.