Suuri biokaasuhenkilöautojen kehityshyppäys meneillään

08.10.2018 16:22

Huom. Uutisen jälkeen on lisätty päivityksiä kehityksen etenemisestä.

 

EU:n WLTP-päästö- ja kulutusstandardin käyttöönotto on vauhdittanut biokaasun käyttöön kykenevien henkilöautojen valmistajien kehitysponnistuksia. Ympäristöteknisesti aiempaa selvästi korkeampitasoisia vuosimallin 2019 autoja on julkistettu runsaasti. Vielä niitä ei Suomen teille ole ehtinyt, mutta kolme ensimmäistä on jo tullut Suomessa ennakkotilattaviksi. Tämä muutos on nähtävissä  uusien Suomeen merkkimaahantuotujen biokaasuhenkilöautojen listassa  ympäristölaadullista tasoa ilmaisevien värien muutoksista. Kyseisessä listassa biokaasuautomallit on jaettu neljään tasoon ja kukin malli on kirjoitettu värillä, joka ilmaisee kuulumisen johonkin näistä neljästä ympäristöteknisestä tasosta.

Skoda Octavia Combi 1.5 G-Tec, Seat Leon 1.5 TGI ja Seat Leon ST 1.5 TGI ovat ensimmäiset uudet malliversiot, jotka tekivät Suomen mallistossa suuren kehityshyppäyksen 3. tasolta suoraan 1. tasolle. Ne erottuvat nyt listalla korkeimmasta tasosta kertovalla vihreällä värillä, kun niiden vuosimallin 2018 versiot näkyvät 3. tason ilmaisevalla violetilla värillä kirjoitettuina. Kaikki nämä uudet versiot edustavat modernia kvasimonofuel-teknologiaa, joka korvasi aiempien versioiden vanhanaikaisen teknologian. Niiden toimintamatka biokaasulla on kasvanut merkittävästi ja toimintamatka bensiinillä alentunut vieläkin merkittävämmin; niiden moottoriteho on noussut selvästi kulutusta kasvattamatta. Siksi nämä mallit ansaitsivat EU:n tyyppikatsastuksessa myönnettävän virallisen kvasimonofuel-auton aseman, joten ne voidaan kansallisessa UE-autojen edistämispolitiikassa rinnastaa monofuel-autoihin.

Huom. monofuel-biokaasuhenkilöautoja ei tällä hetkellä ole Länsi-Euroopan markkinoilla uutena saatavissa ja ne ovat olleet harvinaisia aiemminkin. Suomeen niitä ei koskaan ole merkkimaahantuotu eikä myöskään erillismaahantuotu, joten niitä ei ole ainuttakaan Suomen henkilöautokannassa.

Monista muistakin malleista on Suomen markkinoille tulossa vastaavan kehityshyppäyksen kokeneita uusia versioita ja myös vastaavalla kehitystasolla olevia kokonaan uusia malleja.

 

Toinen hyvä uutinen on keväästä asti vaivanneen WLTP-standardin käyttöönotosta johtuneen biokaasuhenkilöautomallien saatavuusongelman hellittäminen. Pahimmillaan Suomessa oli uutena saatavissa vain 2 biokaasuautomallia (Opel Astrat), mutta nyt tilanne on palautunut lähes kevään tasolle eli saatavissa on 17 mallia. Niistä 10 on jo tullut myyntiin WLTP-mitattuina. Ne eivät ole uusia malliversioita, eikä uusiminen ollut niiden osalta tarpeenkaan, koska kaikki ovat kvasimonofuel-autoja ja siten näkyvät vihreällä värillä kirjoitettuina. Automerkeistä vain yksi (Audi) ei ole vielä palannut markkinoille.

 

WLTP-muutokset koskevat henkilöautojen lisäksi myös pakettiautoja, mutta WLTP-mittauksen pakollisuus astui 1.9.2018 voimaan vain pienille pakettiautoille, joiden biokaasuversioita ei Suomeen koskaan ole merkkimaahantuotu. Keskikokoisille ja suurille pakettiautoille WLTP-mittauksen pakollisuus astuu voimaan vasta 1.9.2019. Siis kaikkien uusien pakettiautojen listassa lueteltujen Suomeen merkkimaahantuotujen mallien osalta WLTP-muutokset tulevat vasta vuoden päästä.

Huom. pakettiautomallistossa on mukana myös monofuel-teknologian edustajia, jotka Suomen henkilöautomallistosta ovat aina puuttuneet. 

 

Kehityksen seurantapäivityksiä

 • 14.12.2018: Ensimmäinen uudistetuista malleista (Skoda Octavia Combi G-Tec) tuli WLTP-mitattuna myyntiin. Se on Euroopan ensimmäinen D-luokan kvasimonofuel-auto.
 • 30.12.2018: Skoda siirsi koko metaaniautomallistonsa ylimpään laatuluokkaan vuoden 2018 aikana seuraten Opelia, joka toteutti sen jo vuonna 2017. Vuoden 2018 lopussa kaikki Opelin (C-luokan 2 Astraa) ja Skodan (A-luokan 2 Citigoa ja D-luokan 1 Octavia) mallit ovat kvasimonofuel-autoja, ja ne kaikki sisältyvät Suomeen merkkimaahantuotuun mallistoon. Valmistuksesta jäi vuoden 2018 aikana pois 2 mallia, jotka nekin olivat Suomen mallistossa: D-luokan Skoda Octavian sedan-versio (3. laatuluokka) ja M-luokan Opel Zafira (1. laatuluokka).
 • 31.12.2018: Länsi-Euroopasta erillismaahantuotavassa mallistossa tapahtui vuoden 2018 aikana ympäristötekninen kehityshyppäys siten, että valmistuksesta poistui useita 4. laatuluokan malleja (varsinkin Fiatin) ja 3. laatuluokan malleja (varsinkin Volvon). Merkittävintä on Volvon poistuminen kokonaan metaaniautovalmistajien joukosta ja sen seurauksena E-luokan metaaniautojen edustuksen poistuminen Länsi-Euroopan mallistosta. Kaikki Volvon metaaniautomallit, joita valmistettiin vuosina 1995-2018, olivat 3. laatuluokan D- ja E-luokan autoja. Niitä merkkimaahantuotiin Suomeen vuosina 2002-2007. Fiat lopetti useiden 4. laatuluokan metaanihenkilöautomalliensa valmistuksen vuonna 2018, mutta toi markkinoille uusia 1. laatuluokan hyötyautomalleja. Fiat on valmistanut metaanihenkilöautoja vuodesta 1997 lähtien. Fiatin metaaniautoja merkkimaahantuotiin Suomeen vuosina 2006-2012.
 • 2.1.2019: Lähes kaikki NEDC-mitatut mallit poistuivat maahantuojien hinnastoista vuoden 2018 loppuun mennessä. Jäljelle jäi kolme Seatin mallia, joista on edelleen merkkimyymälöissä uutena ostettavissa ennen syyskuuta valmistettuja varastokappaleita. WLTP-mitattuja malleja on vuoden 2019 alussa hinnastoissa 11 kpl, joista 1 on uudistettu malli. Kaikki WLTP-mitatut mallit ovat kvasimonofuel-autoja. Merkkimaahantuodut mallit (14 kpl) jakaantuvat 5 autoluokkaan: A, B, C, D ja M. Yhteensä 9 mallia odottaa edelleen uudistusta; ne ovat Suomeen merkkimaahantuotujen mallien valmistajien ilmoitusten mukaan tulossa takaisin tuotantoon uudistettuina vuonna 2019.
 • 18.1.2019: Skoda Octaviaa vastaavan uudistuksen läpikäyneet VW Golf ja VW Golf Variant tulivat maahantuojan hinnastoon.
 • 25.1.2019: Skoda Octaviaa ja VW Golfeja vastaavan uudistuksen läpikäyneet Seat Leon ja Seat Leon ST tulivat maahantuojan hinnastoon. Kaikissa näissä viidessä uudistetussa Skodan, VW:n ja Seatin automallissa on uusi 1,5-litrainen VW-moottori (1.5 TGI EVO), joka korvasi aiemmin käytetyn 1,4-litraisen moottorin. VW:llä on nyt valmistuksessa 5 metaanimoottoria välillä 1.0-2.0 litraa ja 50-125 kW. Niillä voi kattaa metaaniautojen tarpeet lähes kaikissa henkilöautoluokissa (poikkeuksina F- ja S-luokka) ja kaikissa pakettiautoluokissa sekä ajoneuvoluokissa M2 ja N2.
 • 30.1.2019: Volkswagen toi Länsi-Euroopan markkinoille uudistetun Polo TGI:n, josta tuli Länsi-Euroopan ensimmäinen B-luokan kvasimonofuel-automalli. Sen myötä VW:n ympäristötekninen malliuudistus saatiin päätökseen. VW:stä tuli Opelin ja Skodan jälkeen kolmas valmistaja, joka siirsi koko mallistonsa (nyt 12 mallia) ylimpään laatuluokkaan. Vain osa niistä sisältyy Suomeen nykyisin merkkimaahantuotuun mallistoon (4 Caddya, 2 Golfia ja 1 up), mutta myös kaikki erillistuotavat VW-mallit (3 Caddya, 1 Polo ja 1 up) ovat kvasimonofuel-autoja. Tämän lisäksi myös kaikki VW:n metaanikäyttöiset pakettiautomallit (3 Caddya ja 1 up, joista 2 Caddya on merkkimaahantuonnissa) edustavat samaa tasoa. VW:n valmistuksessa olevat 16 mallia kattavat 5 henkilöautoluokkaa (A, B, C, M ja J) sekä 2 pakettiautoluokkaa (I ja II). Vuodesta 2017 alkaen tuotannossa ollutta Polon metaaniversiota ei toistaiseksi ole merkkimaahantuotu, mutta uudistettu malli on Suomen mallistoon tulossa.
 • 4.2.2019: Seat toi markkinoille 2 uutta mallia. Euroopan ensimmäinen WLTP-uudistuksen jälkeinen kokonaan uusi metaaniautomalli, J-luokan Arona, sekä perusteknologialtaan sitä vastaava, uudistettu B-luokan Ibiza, tulivat hinnastoihin Länsi-Euroopassa. Ne eivät vielä ole Suomen maahantuojan hinnastoissa, mutta molemmat ovat sinne tulossa. Seatista tuli Opelin, Skodan ja VW:n jälkeen neljäs valmistaja, joka siirsi koko mallistonsa ylimpään laatuluokkaan. Seatin 5 mallia kattavat 4 henkilöautoluokkaa (A, B, C ja J). Niistä 1 malli (A-luokan Mii) oli ylimmässä laatuluokassa jo ennen WLTP-uudistusta, 3 mallia (B-luokan Ibiza sekä C-luokan Leon ja Leon ST) nostettiin 3. luokasta 1. luokkaan, ja 1 malli (J-luokan Arona) on kokonaan uusi.
 • 13.2.2019: NEDC-mitatuista malleista Seat Leonin ja Seat Leon ST:n vanhat 1,4-litraiset versiot on loppuunmyyty, joten niitä ei enää ole uutena saatavissa. Niiden tilalle ovat tulleet uudistetut 1,5-litraiset versiot. Seat Ibiza on ainut edelleen saatavissa oleva NEDC-malli. WLTP-mitattuja malleja on vuoden alun jälkeen tullut 4 lisää, joten niitä on nyt 15 kpl. Niistä 5 on uudistettuja malleja. Merkkimaahantuotuja malleja on nyt yhteensä 16 kpl autoluokissa A, B, C, D ja M. Seat Ibizaa (3. laatuluokka) lukuun ottamatta kaikki ovat kvasimonofuel-autoja.
 • 14.2.2019: Audi palasi metaaniautomarkkinoille lähes vuoden poissaolon jälkeen. Ensimmäinen uudistukseen menneistä 3 mallista (C-luokan A3 g-tron) tuli Länsi-Euroopan hinnastoihin Audin ensimmäisenä kvasimonofuel-automallina. A3:n uudistusprosessi 3. laatuluokasta kvasimonofuel-tasolle oli samanlainen kuin aiemmin markkinoille palanneilla Skoda Octavialla, Seat Leoneilla ja VW Golfeilla: vanha 1,4-litrainen moottori vaihdettiin uuteen 1,5-litraiseen moottoriin, bensiinitankkia pienennettiin ja uusi kaasutankki lisättiin bensiinitankin pienentämisen johdosta alustassa vapautuneeseen tilaan. Näiden toimenpiteiden seurauksena kaikkien kuuden uudistetun C- ja D- luokan mallin toimintamatka biokaasulla kasvoi, toimintamatka bensiinillä aleni ja moottoriteho nousi, mutta energian kulutus ei kasvanut uuden moottorin korkeamman hyötysuhteen vuoksi. Keskimääräinen toimintamatka biokaasulla kasvoi, vaikka siirryttiin NEDC-keskikulutuksesta WLTP-keskikulutukseen, koska kaasuvaraston kasvattamisen toimintamatkaa pidentävä vaikutus oli suurempi kuin WLTP-standardin tuoma virallista keskimääräistä toimintamatkaa lyhentävä vaikutus.
 • 15.2.2019: Volkswagen Polo TGI tuli Suomen mallistoon ensimmäisenä WLTP-uudistuksen jälkeisenä uutena mallina. Se on ensimmäinen Suomeen merkkimaahantuotu B-luokan kvasimonofuel-auto. Sen aiempaa vuosina 2017-2018 valmistettua 3. laatuluokan versiota ei Suomeen merkkimaahantuotu.
 • 26.2.2019: Maahantuojan hinnastoihin tulivat VW Polon kanssa samaan perusrakenteeseen pohjautuvat B-luokan uudistettu Seat Ibiza sekä J-luokan Seat Arona, joka on ensimmäinen Suomeen merkkimaahantuotu J-luokan metaaniauto ja ensimmäinen WLTP-uudistuksen jälkeinen kokonaan uusi metaanihenkilöautomalli Euroopassa. Samalla viimeinen NEDC-automalli poistui maahantuojan hinnastosta: Seat Ibiza TGI:n vuosimalli 2018 jäi viimeiseksi Suomeen merkkimaahantuoduksi henkilöautoksi (ja myös viimeiseksi B-ajokortilla kuljetettavissa olevaksi autoksi pakettiautotkin huomioon ottaen), jonka toimintamatka biokaasulla on lyhyempi kuin bensiinillä. Näiden Seatin toimenpiteiden seurauksena saavutettiin tilanne, jossa kaikki merkkimaahantuodut henkilöautomallit (18 kpl autoluokissa A, B, C, D, M ja J) ovat WLTP-mitattuja kvasimonofuel-autoja eli edustavat Euroopan bifuel-henkilöautomalliston korkeinta ympäristöteknistä tasoa. Metaaniautomallien edustus löytyy nyt 6 autoluokasta. Samanaikaista 6 autoluokan edustusta ei Suomen merkkimaahantuodussa metaaniautomallistossa aiemmin ole ollut.
 • 7.3.2019: Audin D-luokan mallit A4 g-tron ja A5 g-tron palasivat Länsi-Euroopan hinnastoihin, joten nyt kaikki 3 uudistettaviksi mennyttä Audin mallia on palannut takaisin markkinoille kvasimonofuel-tasoisina ja uusituilla koreilla. A4 ja A5 g-tron nostettiin ylimmälle tasolle laatuluokasta 2. Ne ovat 10 uudistetusta mallista ainoat, joiden kaasuvarastoa ei kasvatettu, vaan pienennettiin. Sekä valmistuksen että huollon kustannustehokkuuden vuoksi niiden kaasuvarasto yhtenäistettiin samaksi kuin uudistetussa A3 g-tronissa. Toimintamatkan kannalta vaikutus oli päinvastainen: uudistuksessa A3:n NEDC-toimintamatka kasvoi 80 km, mutta A4:n ja A5:n NEDC-toimintamatka aleni 30 km. Kun myös bensiinitankkia pienennettiin laatuluokkaan 1 nousemiseksi, molempien polttoainejärjestelmien muutokset kasvattivat autojen sisä- ja tavaratilaa, pienensivät omamassaa ja energian kulutusta sekä alensivat hintaa. Audista tuli Opelin, Skodan, VW:n ja Seatin jälkeen viides valmistaja, joka siirsi koko mallistonsa ylimpään laatuluokkaan. Uudistetut Audit eivät vielä ole Suomen maahantuojan hinnastoissa, mutta ovat sinne tulossa. Nyt kaikki vuoden sisällä uudistukseen menneet 4 valmistajan 10 mallia ovat palanneet markkinoille. Kokonaismallimäärässä ei aivan vielä ole palattu WLTP-myllerrystä edeltäneelle tasolle, sillä pysyvästi valmistuksesta poistuneiden kahden mallin tilalle on toistaiseksi tullut yksi uusi malli.
 • 12.3.2019: C-luokan Audi A3 g-tron palasi Suomen maahantuojan hinnastoon ensimmäisenä Audin uudistukseen menneistä 3 mallista. Suomeen merkkimaahantuotujen mallien valmistajien lukumäärä nousi viiteen eli siltä osin on palattu WLTP-mullistusta edeltäneelle tasolle.
 • 15.3.2019: Ensimmäiset uudistettujen mallien kappaleet saapuivat Suomeen maaliskuun alkupuoliskolla esittelykäyttöön. Kaikkien maahantuojien hinnastoissa nyt olevien uudistettujen mallien (8 kpl) sekä ainoan kokonaan uuden mallin tehdasvalmistus on alkanut aivan hiljattain, joten aikaa tulee vielä kulumaan ennen kuin niitä laajemmin on Suomen merkkiliikkeissä nähtävissä.
 • 5.4.2019: Uusittu WLTP-mitattu Iveco Daily Natural Power tuli Suomen markkinoille. WLTP-vaatimus astuu suurille pakettiautoille (N1-III) voimaan syyskuussa 2019. Iveco Dailystä ei tehdasvalmisteta M1-versioita (henkilöautoja), mutta varsinkin matkailuautoja (autoverovapaita M1-autoja) rakennetaan Suomessa sekä pakettiautojen että alustojen pohjalta.
 • 18.4.2019: Audi A5 g-tron palasi maahantuojan hinnastoon uudistusprosessin läpikäyneenä WLTP-mitattuna kvasimonofuel-tasoisena autona ensimmäisenä Audin D-luokan malleista. Se oli kaikkein ensimmäinen WLTP-prosessiin liittyvään uudistusprosessiin mennyt metaanihenkilöautomalli. Se poistui valmistuksesta jo maaliskuussa 2018 ja palasi nyt 13 kuukauden jälkeen Suomen mallistoon. Kaikista uudistusprosessiin menneistä malleista A5:n myyntihinta Suomessa laski eniten, 4000 euroa.
 • 23.4.2019: Opel Astran uudistus alkoi ja vuosimallin 2019 valmistus päättyi. Vuosimallin 2019 maahantuonti ja myynti Suomessa jatkuu varastojen loppumiseen saakka.
 • 6.5.2019: Uudistetun Audi A4:n vuosimallin 2019 valmistus loppui ennen kuin se ehti Suomen maahantuontiin. Tämä viimeinen WLTP-mylläkässä uudistettavaksi mennyt malli tulee Suomeen vasta syksyllä, kun vuosimallin 2020 myynti aloitetaan.