Väkevä vuosikasvu biokaasubussimallistossa

14.05.2018 08:58

Vuoden sisällä Suomen markkinoilla saatavilla olevien biokaasun käyttöön kykenevien uusien bussimallien määrä on paisunut voimakkaasti. Suomalaisvalmisteisten biokaasubussimallien määrä on peräti kaksinkertaistunut, ja sen lisäksi merkkimaahantuotujen biokaasubussimallien määrä on kasvanut kolmanneksella. Tämä on erityisen suotuisaa kehitystä, koska bussikäyttö on liikennebiokaasun käyttötavoista selvästi tärkein.

Kotimaisia sekä merkkimaahantuotuja uusia biokaasubussimalleja on nyt tarjolla laajassa skaalassa 12 matkustajan minibusseista 147 matkustajan nivelbusseihin. Kuten aina, kaupunkiliikenteen bussit ovat yleisimpiä ja monimuotoisimpia, mutta saatavilla on myös seutu-, kauko- ja tilausliikenteeseen tarkoitettuja monenkokoisia busseja. Näistä on koottu yhteenveto dokumenttiin "Uudet biokaasubussit 2018".

 

Kokonaan uutena bussityyppinä merkkimaahantuojien mallistoon on tullut ensimmäinen BRT-bussi: Iveco Crealis Natural Power (kuva alla). BRT (Bus Rapid Transit) tarkoittaa raitiotiejärjestelmää vastaavaa suuren voluumin nopeaa kumipyörillä ajettavaa liikennejärjestelmää. Yleensä sellaisten pääajoneuvot ovat noin 25-metrisiä yli 200 matkustajan 2-nivelbusseja (kuten Malmössä) ja täydentävinä ajoneuvoina ovat noin 18-metriset nivelbussit, joista Iveco Crealis on esimerkki. BRT-järjestelmiä ei Suomessa vielä ole, mutta monessa kaupungissa sellaisen toteuttamisesta keskustellaan. On siis olennaista tietää, että sellainen voidaan toteuttaa biokaasukäyttöisenä ja tarvittavia autoja on helposti saatavilla.