Vuoden 2016 ekoauto on biokaasuauto

29.12.2016 07:09

Vuoden 2016 ekoauto Suomessa on biokaasuauto VW Caddy Maxi TGI. Se on metaanikäyttöinen tila-auto, joka on varustettu myös bensiinijärjestelmällä, kuten kaikki Länsi-Euroopan markkinoilla myynnissä olevat tehdasvalmisteiset metaanihenkilöautot. Siten se voi tarvittaessa liikkua myös biokaasun tankkausverkoston ulkopuolella, mikä on käytettävyyden kannalta tärkeää. Tämä ominaisuus helpottaa metaaniautojen hankintaa Suomessa ja muissa sellaisissa maissa, joissa metaaniasemaverkosto ei vielä ole kattava. Tässä autossa kyseinen ominaisuus on toteutettu erityisen edistyksellisellä tavalla, sillä toimintamatka bensiinillä on vain 200 km, kun metaanitoimintamatka on 900 km. Se tarkoittaa, että näiden autojen omistajat hyvin todennäköisesti jättävät turhat bensiiniajot tekemättä. Tämä mahdollisuus hyödynnetään vain harvinaisilla matkoilla, jotka suuntautuvat yli 400 km etäisyydelle metaanitankkausverkosta.

Suomen vuoden ekoauto valittiin 21. kerran. Toisen kerran valinnasta vastasi tekniikkaan ja ympäristönsuojeluun erikoistunut asiantuntijajärjestö Tekniikka Elämää Palvelemaan ry (TEP). Viime vuonna valituksi tuli miniautojen luokkaan kuuluva Seat Mii Ecofuel, joten nämä peräkkäisten vuosien valinnat kertovat hyvin erilaisten autojen voivan pärjätä ympäristönsuojeluperusteisessa vertailussa. Kaksi Mii:tä edeltänyttä ekoautovalintaa (Toyota Prius PHEV ja Nissan Leaf) täydentävät tätä päätelmää keskikokoisina autoina. Yhteistä kaikille neljälle on kyky puhtaan käyttövoiman hyödyntämiseen.

Valinta perustui mittareihin, jotka kehitettiin vuoden 2015 ekoautovalintaa varten. Mutta nyt pisteytettiin vain ympäristömittareilla, kun vuonna 2015 mukana oli myös käytännöllisyys- ja talousmittareita. Korkein mahdollinen pistemäärä oli 90. VW Caddy Maxi TGI nousi 33 arvioinnissa mukana olevan automallin joukosta kärkisijalle 78 pisteellä.

Vuoden 2016 valintaprosessissa oli mukana vähemmän automalleja (33 kpl) kuin vuonna 2015 (46 kpl) johtuen osanottokriteerien tiukennuksesta. Vuoden 2015 valinnan yhteydessä haluttiin tuoda esiin, että puhtaiden käyttövoimien (metaani, vety, sähkö) hyödyntämiseen pystyviä uusia tehdasvalmisteisia merkkimaahantuotuja henkilöautomalleja on tarjolla kattavasti kaikissa autoluokissa ja kaikkia henkilöautojen käyttötarkoituksia varten. Vuoden 2016 valinnassa pois jätettiin autoluokat, joiden edustajia ei voi niiden luonteesta ja tarkoituksesta johtuen pitää ekoautoina: edustusautot (autoluokka E), loistoautot (autoluokka F), katumaasturit (autoluokka J) ja urheiluautot (autoluokka S). Pois jätettiin myös autoluokan M raskaat tila-autot, koska ne ovat lähes pelkästään ammattikäytössä (koulukuljetuksissa, palvelulinjoilla jne.). Tämän rajauksen seurauksena mukaan jäävät autot edustavat autoluokkia A (miniautot), B (pienet autot), C (keskikokoiset autot), D (suuret autot) ja M (tila-autot; raskaat tila-autot poislukien).

Erittäin tiukoista osanottokriteereistä huolimatta 11 automerkin edustajia löytyi seulan selvittäneiden joukosta: Audi, BMW, Hyundai, MB, Nissan, Opel, Seat, Skoda, Toyota, Volvo ja VW. Kaikki seulan läpäisseet autot ovat erinomaisia ekoautoja. Niistä ykköseksi selvinnyt ja Suomen ekoautoksi 2016 valittu Volkswagen Caddy Maxi TGI on tila-autojen luokkaan kuuluva 7 hengen metaaniauto. Sillä on kaikista ehdokkaista alin raakaöljyn kulutus sekä energian elinkaaren ympäristörasite ja pisin ympäristöpainotettu toimintamatka. Se on kestävän kehityksen mittareissa osanottajista paras. Uusiutuvan energian toimintamatkassa se on myös globaalisti paras kaikista tehdasvalmisteisista vaihtoehtoisten käyttövoimien henkilöautoista, jotka uusiutuvaa energiaa puhtaana pystyvät käyttämään.

 

Lisätietoja: